2017-06-19 07:07Nyheter

Rapportsläpp: ​Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?

null

Onsdag den 5:e juli lanseras rapporten ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?” på ett frukostseminarium i Almedalen.

  • När: 09.00-09.45, onsdagen den 5 juli
  • Var: Sverige i Världen-scenen, Donnersgatan 6

Sverige är det första landet i världen som har en uttalat feministisk utrikespolitik. Med de stora bakslag för kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter som vi sett i stora delar av världen under det gångna året är den feministiska utrikespolitiken viktigare än någonsin.

Just därför har 19 organisationer i CONCORD Sveriges jämställdhetsarbetsgrupp tagit sig an uppgiften att för andra året i rad göra en gemensam och unik granskning av den feministiska utrikespolitiken.

På frukostseminariet lanseras årets upplaga av rapporten ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?” och det hålls en paneldiskussion på samma tema. Paneldeltagarna kommer att diskutera vilket genomslag Sveriges feministiska utrikespolitik har fått under det gångna året. Fokus kommer att ligga på Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, Sveriges roll för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt den svenska vapenexporten och den svenska migrations- och flyktingpolitiken.

I panelen deltar:

  • Annika Söder (S), Kabinettsekreterare hos utrikesministern
  • Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet
  • Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
  • Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
  • Hans Linde, ordförande RFSU
  • Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella arbete

Seminariet modereras av Sonja Schwarzenberger, Arena Opinion.

Bakom årets rapport ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?” står 19 medlemsorganisationer i CONCORD Sveriges Jämställdhetsarbetsgrupp: Afrikagrupperna, Individuell Människohjälp, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kvinna till Kvinna, MyRight, MÄN, Operation 1325, Plan International Sverige, PMU, PRO Global, RFSL, RFSU, Rädda Barnen, Svalorna Indien Bangladesh, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Union to Union, WaterAid och We Effect.

För mer information kontakta: Kristin Karlsson, CONCORD Sverige
kristin.karlsson@concord.se
mobil: 0704053228


Om CONCORD Sverige

CONCORD Sverige är en plattform som samlar 67 organisationer. Tillsammans vill vi påverka Sveriges och EU:s utvecklingspolitik för en hållbar och fredlig värld utan fattigdom och orättvisor.