EU-ländernas internationella bistånd minskar igen efter förra årets toppnivå. Världen bortom närområdet tycks bortglömd och urholkningen av biståndet fortsätter att vara ett stort problem. Mer än en femtedel av EU:s bistånd uppfyllde inte de grundläggande kriterierna för utvecklingsbistånd, enligt AidWatch-rapporten 2024.
Den årliga granskningen av EU:s bistånd, AidWatch, visar att det minskar från 0,56 till 0,51 procent av BNI 2023. Glappet mellan det nästan 50 år gamla åtagandet om 0,7 procent av BNI i bistånd, och det sammanlagda EU-biståndet sedan dess har resulterat i en “biståndsskuld” på över 1 200 000 000 000 euro till utvecklingsländerna. Endast fyra EU-länder mötte åtagandet förra året.
Topp 5 EU-länder, bistånd i procent av BNI
20 av de 27 medlemsstaterna har sänkt sitt bistånd mellan 2022 och 2023. Totalt minskade EU-ländernas bistånd med 7,5 procent.
EU-länderna fortsätter att använda en mycket stor andel av biståndet för att täcka inhemska flyktingkostnader. För 2023 togs 16,9 procent av biståndet till detta ändamål och alltså stannade i unionen. Dessutom går majoriteten av EU:s bistånd inte till människor i de mest utsatta länderna.
– Med enorma humanitära behov och extrem fattigdom som är alltmer koncentrerad till en liten handfull länder i skärningspunkten mellan konflikter, klimatförändringar och sönderslagen ekonomi, är det viktigt att rikta uppmärksamheten och finansiering mot människor i just dessa stater. EU går för närvarande i motsatt riktning, med minskat bistånd som dessutom riktas till länder där det är lättast att leverera, inte där det behövs som mest, säger Imogen Sudbery, chef för RESCUE:s EU-kontor.
EU går för närvarande i motsatt riktning, med minskat bistånd som dessutom riktas till länder där det är lättast att leverera, inte där det behövs som mest, säger Imogen Sudbery, chef för RESCUE:s EU-kontor.
Rapporten tittar också närmare på ytterligare områden inom biståndet där risken är hög att utvecklingsmål inte blir huvudsyftet och där effektiviteten påverkas av att fokus förskjuts mot andra politikområdens mål, till exempel givarländernas ekonomiska, säkerhetspolitiska eller migrationspolitiska intressen. Bistånd som kopplas till inköp från företag i givarlandet har ökat de senaste åren. Den datan finns ännu inte för 2023, men för 2022 uppskattas minst 4,7 miljarder euro vara bundet bistånd.
– Det är med stor oro som vi ser att det totala biståndet från EU:s medlemsstater sjunker, eftersom vi vet att behoven i världen är större än på länge. Det är också mycket problematiskt att EU-länderna i allt större utsträckning använder sig av bundet bistånd för att gynna det egna landets exportmöjligheter, samt att många använder bistånd för att uppnå sina egna migrationspolitiska mål. Man kan säga att vi ser en kris inom den europeiska biståndspolitiken, både vad gäller nivån och innehållet, säger Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan.
Man kan säga att vi ser en kris inom den europeiska biståndspolitiken, både vad gäller nivån och innehållet, säger Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan.
Sverige får kritik i rapporten för minskningen av biståndsbudgeten. Enligt regeringens nya besked kommer Sveriges bistånd att rasa till under 0,7 procent av BNI under kommande år.[2]
– Utvecklingen är dessvärre densamma i Sverige, med minskade biståndsnivåer, avslutat stöd till människor i de mest konfliktdrabbade staterna och mindre öronmärkta medel till jämställdhet, säger Imogen Sudbery på RESCUE. Hon fortsätter:
– Utan kurskorrigering riskerar hela regioner och länder att hamna på efterkälken, vilket väcker allvarliga frågor om möjligheten att uppnå FN:s hållbarhetsmål till 2030.
Sedan 2005 ger CONCORD Europa ut en årlig AidWatch-rapport som granskar och ger rekommendationer kring EU:s och medlemsstaternas bistånd. CONCORD Sverige bidrar varje år till rapporten med en analys av trender i Sveriges internationella bistånd. Rapporten syftar till att hjälpa EU:s beslutsfattare att fatta välgrundade beslut för att tillhandahålla tillräckliga resurser för att nå de Globala målen trots överlappande globala kriser, och för att förbättra transparensen och kvaliteten i EU:s internationella bistånd.
Länk till rapporten: https://concord.se/rapporter/aidwatch-2024
[1] Sveriges rapporterade bistånd ökade på papperet tack vare att en stor kredit till Globala Miljöfonden om 4,1 miljarder kronor redovisades i sin helhet i biståndsstatistiken för 2023, i enlighet med det aktuella OECD-regelverket för lån och krediter.
[2] 2025:x0,81; 2026:x0,73; 2027:x0,70; 2028:0,68. Se: https://concord.se/bistandet-pa-vag-under-internationell-grans
CONCORD Sverige är en plattform som samlar 81 organisationer. Tillsammans vill vi påverka Sveriges och EU:s utvecklingspolitik för en hållbar och fredlig värld utan fattigdom och orättvisor.