2016-05-02 06:00Pressmeddelande

BAROMETER 2016: Regeringen måste visa hur PGU ska bli verklighet

null

Regeringen har tagit flera steg för att säkerställa att all svensk politik ska bidra till en hållbar utveckling. Initiativen är lovvärda, men inte tillräckliga: regeringen fattar fortfarande beslut som riskerar att undergräva mänskliga rättigheter och hindra utveckling i fattiga länder, visar Barometer 2016 som granskar regeringens genomförande av Politik för global utveckling, PGU.

Hösten 2014 aviserade statsminister Stefan Löfven en nystart för regeringens Politik för global utveckling. Barometern visar att regeringen sedan dess gjort flera framsteg i att förbättra rutinerna för hur PGU ska genomföras och gett frågan hög prioritet.

Samtidigt visar granskningen att flera departement har fortsatt att fatta beslut som går stick i stäv med målen för PGU - att all svensk politik ska bidra till, eller åtminstone inte motverka, en globalt hållbar utveckling. Ett exempel är finansminister Magdalena Anderssons beslut att inte agera tydligt mot skatteflykt som är ett erkänt hinder för utveckling i fattiga länder.

"Regeringen visar att den förstår vikten av att bekämpa skatteflykt, men i praktiken har inga konkreta åtgärder genomförts. Regeringen har inte stått upp för de människor som lever i fattigdom och som drabbas hårdast av skatteflykt. Nystarten av PGU är ingen ursäkt för passivitet, regeringen måste ändå ta itu med problemet, säger Lisa Sjöblom, generalsekreterare på Forum Syd.

En enkät som genomförts i samband med Barometer 2016 visar även att drygt hälften av departementen uppger att de inte stött på några målkonflikter mellan PGU och beslut på sitt område de senaste två åren, samtidigt som Barometern identifierar flera sådana. Det är anmärkningsvärt och visar att det saknas tydliga instruktioner för hur målkonflikter ska definieras och identifieras.

”PGU har fått en efterlängtad nystart samtidigt som vi ser att den inte fått det genomslag som behövs i svensk politik. Det är tydligt att flera departement inte arbetar aktivt med PGU. Nu är det viktigt att regeringen fullföljer sin nystart genom att se till att alla departement har tydliga rutiner för hur de ska bidra till att minska målkonflikterna inom svensk politik”, säger Gunilla Hallonsten, internationell chef för Svenska kyrkan.

Barometer 2016 analyserar Sveriges genomförande av PGU på områdena säkerhet, migration, skatteflykt, klimat, företag och mänskliga rättigheter samt handel och investeringar.

Läs mer på www.concord.se

Följande organisationer står bakom rapportens övergripande rekommendationer samt de kapitel de har bidragit till: ActionAid, Afrikagrupperna, Amnesty International, Diakonia, Forum Syd, IOGT-NTO-rörelsen, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Kristna Fredsrörelsen, Kvinna till Kvinna, Latinamerikagrupperna, Naturskyddsföreningen, Plan Sverige, PRO Global, Rädda Barnen, Svenska Afghanistankommittén, Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, Svenska kyrkans internationella arbete, Svenska missionsrådet, Swedwatch, Union to Union och Världsnaturfonden WWF.

CONCORD Sverige representerar 58 civilsamhällesorganisationer som arbetar med bistånds- och utvecklingsfrågor. Vårt uppdrag är att bedriva ett gemensamt opinions- och påverkansarbete om Sveriges och EU:s utvecklingspolitik.


Om CONCORD Sverige

CONCORD Sverige är en plattform som samlar 67 organisationer. Tillsammans vill vi påverka Sveriges och EU:s utvecklingspolitik för en hållbar och fredlig värld utan fattigdom och orättvisor.